Erhvervsparken Exxit 59 er godt i gang med arbejdet omkring ESG-området og CO2-rapportering. For dem, er det et helt rigtigt tidspunkt at engagere sig i Klimapartnerskab Vejle Nord. Initiativet er unikt og gør, at de lægger yderligere pres på sig selv i arbejdet med klimaudfordringerne. Et arbejde som ellers let udfordres af opgaver i den daglige drift.
Af: Julie Andrup
Flere virksomheder i Vejle Nord er gået sammen i Klimapartnerskab Vejle Nord for at finde konkrete løsninger, der bidrager til, at Vejle Kommune bliver CO2-neutral. Allersenest i 2050.
Én af virksomhederne i klimapartnerskabet er Exxit 59. Oprindeligt etableret som Dansk Transport Center (DTC) og i dag en moderne erhvervspark placeret på én af de mest centrale lokationer i Danmark. Selvom mange umiddelbart forbinder Exxit 59 med transport, logistikbyggeri, rasteplads, tankanlæg og dieselolie, har de alligevel valgt at engagere sig i kampen for klimaet via Klimapartnerskab Vejle Nord.
– Vi forsøger på ingen måde at fremstille os selv som klima-darlings. Vi vil blot gerne investere ressourcer i at sætte klimaudfordringerne på vores egen dagsorden og undersøge, hvad vi helt konkret kan gøre for at øge indsatsen på klimaområdet,” siger Peter Heide Wessel, der er administrerende direktør i Exxit 59 og supplerer:
– Der bliver ikke stillet en masse krav til at være med i partnerskabet, når det fx kommer til at afrapportere eller måle på CO2-udledningen. For os har det været en vigtig forudsætning for at gå ind i partnerskabet, fordi vi ikke er der helt endnu. Men vi vil selvfølgelig gerne med på rejsen og reducere vores udledning, og her kan partnerskabet forpligte os til at arbejde videre med nogle problemstillinger, som ellers kunne risikere at blive liggende i skuffen.
Klimapartnerskab Vejle Nord giver nemlig anledning til, at virksomhederne kan trække nogle helt konkrete problemstillinger med ind i partnerskabet, som de gerne vil forfølge. Exxit 59 vil fx gerne etablere el-ladestandere til personbiler og etablere solceller på tagene af de mange logistikejendomme i området.
– Det er guld værd at have andre at sparre med om helt konkrete problemstillinger. Det tror jeg i virkeligheden, er den største gevinst ved at være med. At have et forum, hvor vi via dialog og forskellige perspektiver kommer frem til løsninger på udfordringer, som vi på tværs af virksomheder står overfor,” fortæller Peter Heide Wessel, der ser frem til at investere tid i partnerskabet i den næste lange periode.
Han ser, at outputtet bliver mange gange større for alle involverede, hvis man investerer tid i at blive ved med at mødes. Så der bliver etableret en fælles dagsorden, og man i fællesskab taler med højere og tydeligere stemme over for myndigheder, forsyningsselskaber m.fl. Til gavn for samfundet – og den enkelte virksomhed.
Én ting er, at det styrker forretningen at være med i Klimapartnerskab Vejle Nord. Noget andet er, at det også sender et tydeligt signal. Både til kunder, omverdenen og medarbejdere.
– Det betyder noget for medarbejderne at arbejde hos en virksomhed, der engagerer sig aktivt i klimakampen. Og så er det et personligt ønske hos mig og alle andre i organisationen, at vi gerne vil være med på den vigtige rejse,” udtaler Peter Heide Wessel, der opfordrer andre virksomheder til at engagere sig i partnerskabet.
– Vi kommer allesammen til at stå til regnskab, og vi bliver ramt, hvis vi ikke har en bevidsthed og får implementeret nogle bæredygtige løsninger. Så, uanset hvor langt man er, kan jeg derfor kun anbefale andre virksomheder i Vejle Nord at engagere sig i partnerskabet sammen med os andre.”